10

Annukka Kurki junioriasiantuntijana Etelä-Afrikassa: rauhanrakennusta ja konfliktinratkaisua

posted on

Sawubona!

Olen työskennellyt huhtikuun alusta alkaen HAUS:in ja Suomen Ulkoasiainministeriön lähettämänä junioriasiantuntijana ACCORD (African Centre for the Constructive Resolution of Disputes) - kansalaisjärjestön rauhanrakennuksen yksikössä Durbanissa, Etelä-Afrikassa. ACCORD:in päätavoite on vaikuttaa Afrikan poliittiseen kehitykseen tarjoamalla konfliktinratkaisua, dialogia ja institutionaalista kehitystä vaihtoehtoina pitkittyneille aseellisille konflikteille. ACCORD:in erikoistumisalueita ovat konfiktinratkaisun lisäksi konfliktien ehkäisy ja konfliktianalyysi. Järjestö pyrkii vaikuttamaan konflikteihin rauhanvälityksen, koulutuksen, neuvotteluiden, tutkimuksen ja konfliktianalyysin avulla. Suomi tukee ACCORD:in rauhanrakennuksen yksikön toimintaa sekä ACCORD:in, Crisis Management Initiative (CMI) -järjestön ja Ulkoasiainministeriön yhteistä rauhanvälityshanketta.


Annukka Sowetossa ex-presidentin Nelson Mandelan entisen kotitalon edessä

Puolen vuoden komennus näköalapaikka Afrikan alueen rauhantyöhön - vastuualueena Etelä-Sudan

Valituksi tuleminen tähän pestiin oli minulle kuin lottovoitto. Haluan erikoistua työssäni erityisesti rauhan ja konfliktinratkaisun alaan, ja tiesin ACCORD:in antavan minulle näköalapaikan Afrikan alueella tehtävästä rauhantyöstä. Olen oppinut työkomennukseni aikana paljon, varmasti myöskin siitä syystä että olen saanut ottaa paljon vastuuta. Rauhanrakennuksen yksikön toiminnan kohdemaat ovat Etelä-Sudan ja Liberia, ja minun erityiseksi vastuualueekseni annettin Etelä-Sudan.

Tänä vuonna Etelä-Sudanin ohjelma on keskittynyt erityisesti kehittämään paikallisten kansalaisjärjestöjen kapasiteettia konfliktisensitiivisyydessä koulutusohjelmien avulla. Konfliktisensitiivisyys on sekä teoreettinen näkökulma että toimintatapa, jolla voidaan varmistaa että rauhanrakennuksen, humanitaarisen avun ja rauhanrakennuksen aloilla työskentelevien organisaatioiden toiminnalla on positiivinen vaikutus rauhaan, eikä toiminnalla aiheuteta haittaa. Olen avustanut näiden koulutusohjelmien sisällön tuottamisessa, itse koulutuksen vetämisessä sekä käytännön järjestelyissä. Koulutukset on luonnollisesti järjestetty Etelä-Sudanissa, joten työni on sisältänyt useita työmatkoja.

Olen myös koordinoinut Rauhanrakennuksen Käsikirjan toisen painoksen tuottamista. Käsikirja sisältää erilaisia työkaluja ja tietoa rauhanrakennuksesta erityisesti Afrikan kontekstissa, ja sen kohdeyleisönä ovat erityisesti rauhanrakennuksen parissa työskentelevät tahot Afrikassa. Käsikirjan on myös tarkoitus toimia opetusmateriaalina ACCORD:in tarjoamissa koulutuksissa. Olen myös kirjoittanut pestini aikana artikkelin kansainvälisten järjestöjen konfliktisensitiivisyydestä Etelä-Sudanissa, joka on tarkoitus julkaista loppuvuodesta ACCORD:in Conflict-Trends-nimisessä julkaisussa. Kirjoitin myös kaksi blogikirjoitusta aiheista, jotka koen erityisen tärkeina rauhan ja konfliktinratkaisun alalla. Blogikirjoitukset ovat nähtävissä ACCORD:in kotisivuilla osoitteessa: http://www.accord.org.za/blog/all-posts. Työkokemuksen puolesta ACCORD on siis ollut erittäin opettava ja rikastuttava kokemus, josta voin varmasti ammentaa uusia näkökulmia ja taitoja tulevaisuuden töissäni.

Kiinnostava Etelä-Afrikka - mainettaan paljon parempi

Asuinmaana Etelä-Afrikka oli aluksi hieman hämmentävä. Etelä-Afrikassa on valitettavasti paljon rikollisuutta, ja oli aluksi vähän vaikea tottua esimerkiksi asuintaloja ympäröviin piikkilanka-aitoihin, turvajärjestelyihin sekä siihen, että minun tuli rajoittaa ja miettiä liikkumistani enemmän. Paikalliset ihmiset ovat kuitenkin olleet hyvin avuliaita kertomalla mihin aikaan ja missä voi milloinkin liikkua, ja mitä asioita minun pitää ottaa huomioon turvallisuusnäkökulmasta. On kuitenkin harmi, että Etelä-Afrikalla on niin huono maine juuri turvallisuustilanteen takia, ja sen vuoksi esimerkiksi turismi ei ole sitä luokkaa mitä muuten näin kauniilta ja kiinnostavalta maalta voisi odottaa. Täällä kuitenkin pärjää hyvin, kun käyttää maalaisjärkeä ja laittaa turvallisuuden aina etusijalle. Etelä-Afrikassa on uskomattoman kaunis ja monimuotoinen luonto sekä kiinnostava kulttuuri ja historia. Kulinaarisesti  Etelä-Afrikka on tarjonnut aivan uskomattomia makuelämyksiä (jopa näin kasvissyöjän näkökulmasta!). Olen päässyt vapaa-ajalla käymään mm. Krugerin kansallispuistossa ja Drakensbergin alueella, ja nämä ovat olleet hienoja reissuja.  Olen saanut myös täällä muutaman hyvän ystävän, joiden kanssa olen viettänyt vapaa-aikaani.

Pestini täällä Etelä-Afrikassa on tulossa marraskuun lopussa päätökseen. On mukava tulla takaisin Suomeen, vaikka minulla saattaakin olla hieman totuttelemista talven kylmään säähän Etelä-Afrikan lämpimän ja jopa helteisen ilmaston jälkeen.

Annukka Kurki
Junior Expert, Peacebuilding Unit

Lisää aiheesta:

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajan Sami Sillanpään artikkeli Sowetosta Ostoskeskukset nousevat Etelä-Afrikan kuuluisimpaan slummiin

 

| Categories: HAUS, Asiantuntija | Tags: | View Count: (5399) | Return

Post a Comment