20

OM: Johtolauseoppia ja tyypillisten virheiden muistilista

posted on

Joskus asiat tapahtuvat juuri oikeaan aikaan ja palaset loksahtavat paikoilleen. Valtiovarainministeriön ylitarkastaja Miia Ainalille kävi niin tänä syksynä: lainvalmistelun koulutusohjelman pilottikurssi alkoi sattumalta samaan aikaan kuin hänen ensimmäinen suurempi lainvalmisteluhankkeensa.

Miia Ainali on taustaltaan vähän erilainen lainvalmistelija. Hän on yritysjuridiikkaa opiskellut kauppatieteiden maisteri, jonka tie vei valtiovarainministeriön tulliyksikköön Tullihallituksessa vietettyjen vuosien jälkeen. Muutosta Valtioneuvoston linnaan on pian kaksi vuotta, ja nyt työn alla on ensimmäinen oma vastuuvalmisteluhanke, tullilain kokonaisuudistus.

Kurssilta tukea omaan projektiin

Lainvalmistelun koulutusohjelma ja Ainalin oma hanke ovat kulkeneet mukavasti käsi kädessä.

Kurssin ajankohta osui ihan nappiin: ensimmäisen moduulin eli projektinhallintaosuuden kanssa samaan aikaan sattui oman projektini aikataulutus- ja suunnitteluvaihe, Ainali kiittelee. Tullilain uudistus on melko kompleksinen kokonaisuus, ja siksi tarkka suunnittelu on tärkeää. Kurssi toimi hyvänä tukena, kun mietin, miten hanketta kannattaisi valmistella.

Koulutusohjelman ensimmäisen moduulin projektinhallintaopit ovat apuvälineitä eli asioita, jotka voi joko tehdä tai olla tekemättä. Toinen moduuli koostuu lainvalmistelun peruskaurasta eli säädöstekniikasta. Siinä opetetaan, miten tehdään oikein ne asiat, jotka täytyy tehdä.

Moduulin opit lähtivät aivan perusteista, kuten vaikkapa kysymyksestä "miten kirjoitetaan hallituksen esityksen johtolause". Ilmeisesti laintarkastukseen kuitenkin tulee sen verran paljon väärin kirjoitettuja johtolauseita, että kertaus kannattaa, Ainali arvelee.

Ainali kertoo saaneensa kurssilta paljon konkreettisia vinkkejä työhönsä.

"Olen kirjoittanut tunneilla itselleni muistilistaa asioista, joita yleensä tehdään väärin. Voin siitä sitten tarkistaa, etten tee omassa projektissani samoja virheitä."

Ryhmätyönä hallituksen esityksen laatiminen

Toiseen moduuliin kuului myös ryhmätyön tekeminen. Ryhmien tehtävänä oli valmistella lakimuutoksia, joiden avulla alkoholihaitat saataisiin vähenemään. Ainalin viiden hengen ryhmä päätti esittää rattijuopumuksen promillerajan laskua ja alkoholin vähittäismyyntiaikojen rajoittamista ja kirjoitti muutoksista hallituksen esityksen.

Ainali piti ryhmätyötä erittäin hyödyllisenä.

"Asiat avautuivat paremmin ja jäivät paremmin mieleen, kun niitä sai miettiä konkreettisen esimerkin kautta."

Kurssi on suunnattu kokeneille lainvalmistelijoille, mutta Ainali ei ole ainakaan tähän mennessä tuntenut, että häneltä olisi mennyt jotakin ohi lyhyemmän kokemuksensa vuoksi.

Kevään moduuleissa, joissa käsitellään vaikutusten arviointia ja viestintää, saattaa käydä selkeämmin ilmi, jos ei ole vielä rutinoitunut lainvalmistelija. Esimerkiksi minulla ei ole vaikutusten arvioinnista lainkaan kokemusta. Mutta oppimaanhan kurssille on menty, Ainali hymyilee.

Lähde: www.oikeusministerio.fi 20.12.2013

| Categories: Koulutus, HAUS, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (2311) | Return

Post a Comment