28

Ketterän kehityksen osaamista tarjolla – myös Scrum Alliancen myöntämiä kansainvälisiä sertifikaatteja

posted on

Viime vuosina ketterät kehitysmenetelmät ovat yleistyneet valtionhallinnossa. Erityisesti IT-, viestintä- ja HR-toiminnot ovat ottaneett kehittämiseen mukaan uusia menetelmiä. Muutoksen myötä myös asiakkaidemme toiveet ns. agile-menetelmien koulutuksista ovat lisääntyneet, ja meiltä on toivottu niin perusteita kuin syvemmälle menevää erikoistumiskoulutusta.

Voimmekin nyt ylpeänä todeta, että tarjontamme projekti- ja prosessiosaamisessa on täydentynyt ketterien kehitysmenetelmien osalta!

Verkkokurssilta perusteet, lähikoulutuksesta syvemmälle sisältöön

Startti koulutuskokonaisuuteen saatiin jokin aika sitten, kun eOppivassa julkaistiin Johdanto ketteryyteen –verkkokurssi.


Riina Hellströmin lyhyt intro verkkokurssiin

Verkkokoulutus toimii ensiaskeleena ketterän maailman ympäristöön. Se soveltuu henkilölle, joka on kiinnostunut asiasta, mutta ei vielä tiedä siitä juuri mitään.

Verkkokurssi sopii myös perehdytyksenä henkilöstölle, jos organisaatiossa on jo päätetty siirtyä ketterien menetelmien käyttöön ja pitäisi helposti saada yhteinen ymmärrys siitä, mistä puhutaan.

Verkkokurssissa käydään mm. läpi, mitä ketteriin menetelmiin siirtyminen edellyttää (kaikki asiat eivät ole aina itsestä kiinni). eOppivan Johdanto ketteryyteen -verkkokurssi on suunnattu valtionhallinnon työntekijöille ja kirjautumiseen tarvitaan Virtu-tunnukset.


Helmikuussa toteutettava Ketterän toiminnan perusteet –koulutus 14.2.2019 sopii jo hieman enemmän asiasta tietävälle.

Koulutuksen jälkeen osallistuja:

  1. pystyy määrittelemään mihin kohtaan ketteryys sopii, ja missä taas halutaan käyttää perinteistä projektinjohtamisen mallia.
  2. ymmärtää Scrum-toiminnan perusteet, roolit, vastuut, ja toiminnan.
  3. voi aloittaa Scrumin menetelmiin tutustumisen lähemmin ja kokeilla jotain toimintamallia työssään.

Ketterän toiminnan perusteet –koulutukseen voi osallistua myös valtionhallinnon ulkopuolelta, esim. kunta- ja kolmannelta sektorilta tai yksityissektorilta.

Katso lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet täältä. Ilmoittaudu viimeistään 24.1.2019.

 

Scrum Alliancen sertifikaatit

Suomessa on melko vähän Scrum Alliancen sertifikaatteihin oikeuttavaa koulutustarjontaa ja tarjolla olevat koulutukset menevät usein nopeasti täyteen.

Meillä valtionhallinnon in-house-kouluttajana onkin ilo tarjota mahdollisuus suorittaa kaksi eri sertifikaattia heti 2019 vuoden alussa! Sertifikaatteja voi tulla suorittamaan myös valtionhallinnon ulkopuolelta, jos paikkoja riittää.

Sertifioitu Scrum Master - Certified Scrum Master 24.1.-25.1.2019

Scrum Master johdattaa tiimin ketterään toimintaan, osaten valmentaa tiimiä ketterässä toiminnassa ja Scrumin noudattamisessa. Scrum Master on yleensä arvostusta saava ammattilainen, joka osaa ja saa luvan haastaa kehitystiimejä tarkastelemaan omaa työskentelyään, pohtimaan mikä mättää ja mitä yhdessä sille asialle tehdään, keskittymään toimimaan Scrumin kuvaamin toimintatavoin, pitämään fokuksen sovituissa asioissa ja jatkuvasti parantamaan tiimisuoritusta.

Scrum master johtaa sitä miten työskennellään ja miten työskentelyä parannetaan. Scrum masterin tehtäviin kuuluu myös muun organisaation kouluttaminen Scrumissa ja ketteryydessä, sekä tiimin auttaminen keskittymään sovittuun työhön, eli sivusta tulevien pyyntöjen ja tarpeiden hallintaa ja estämistä.

Koulutus oikeuttaa Scrum Alliancen kansainväliseen Certified Scrum Master -sertifikaattiin. Lisää tietoa CSM-valmennuksesta linkistä (englanniksi): https://www.scrumalliance.org/get-certified/practitioners/csm-certification

Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä. Ilmoittautumiset 3.1.2019 mennessä.

 

Sertifioitu tuoteomistaja - Certified Scrum Product Owner 7.2.-8.2.2019

Tuoteomistaja, eli PO, on yleensä kokenut ammattilainen joka on (liike)toimintaa ja tärkeimpiä sidosryhmiä lähinnä oleva tiimirooli. Sertifioitu Scrum PO osaa Scrum viitekehyksen, toimintatavat ja –mallit, ja Scrum periaatteet siten, että voivat toimia tuoteomistajan roolissa ketterässä tiimissä. PO on vastuussa siitä, että tuote tai palvelu, konsepti tai hanke saadaan tuotettua oikealla sisällöllä ja prioriteetilla.

PO:n rooliin kuuluu kiinteä yhteistyö kaikkien sidosryhmien kanssa, kooten vaatimuksia matkan varrella priorisoituihin osakokonaisuuksiin. PO ylläpitää tuotteen/palvelun/hankkeen työjonoa ja varmistaa, että koko kehitystiimi tietää prioriteetit ja ison kuvan.

Koulutus oikeuttaa Scrum Alliancen kansainväliseen Certified Scrum Product Owner sertifikaattiin. Lisää tietoa CSPO valmennuksesta linkistä (englanniksi): https://www.scrumalliance.org/get-certified/practitioners/cspo-certification.

Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä. Ilmoittautumiset 17.1.2019 mennessä.

 

Päävalmentaja Riina Hellström  

Kaikissa koulutuksissa päävalmentajana toimii Riina Hellström (Peoplegeeks Ltd Oy). Mentorina ja valmentajana sertifikaattikoulutuksista Riinan lisäksi toimii Petri Heiramo, niin ikään Peoplegeeksistä.

Riinalla on kokemusta ketterien menetelmien koulutuksista niin Suomesta kuin ulkomailta, ja hän oli vetämässä myös HAUSin oman agile-projektin käynnistämisen keväällä 2018.

”Ketteryyttä käytetään tilanteissa, joissa yhdistyy kaksi asiaa: tarve kehittää ja kehittyä sekä ennakoimaton ympäristö, joissa suunnitelma ei pidä pitkään. Ketteryys ei sinänsä ole mitään uutta, vaan ketteriä menetelmiä on käytetty kohta kolmekymmentä vuotta työelämässä. Menetelmiä on käytetty menestyksellä erityisesti IT-kehityksessä, josta se on viime viiden vuoden aikana levinnyt eri aloille ja toimintoihin, erityisesti uuden kehittämiseen", toteaa Riina ja jatkaa, että

"valtiolle ketteryys sopii siinä missä muihinkin perinteisempiin ympäristöihin – siellähän on nimenomaan tarve kehittää ja kehittyä, ja valtionhallinnon toimintaympäristöt ovat jokseenkin ennakoimattomia ja muutokset ovat arkipäivää. En siis näe valtiota mitenkään erilaisena ympäristönä kuin esim. kuntia tai perinteisten palvelualojen toimijoita, joissa innovoidaan ja kehitetään ketterin menetelmin. Este tai haaste ketteryyden oppimisessa on enemmänkin korvien välissä. Ketteryys ei ole ratkaisu kaikkeen, mutta antaa organisaatiolle täysin uuden keinovalikoiman etsiä ratkaisuja yhdessä ja innovoida."

Riinapic735

 

Lisätietoja koulutuskokonaisuudesta: koulutussuunnittelija Lotta Fors, lotta.fors@haus.fi, p. 040 509 5930

 

enlightenedHUOM! Järjestämme valmennusta ketteristä menetelmistä myös organisaatiokohtaisesti tilauskoulutuksena, Lotta kertoo mielellään niistäkin lisää.

 

 

 
 
| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (159) | Return

Post a Comment