17

HAUS Studia Generalia – viiniä ja 40 vuotta virkamieskokemusta

posted on

"Virkamies, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten." (Adolf Ehrnrootia mukaillen)

Suomalainen hallinto ja sen toimintaympäristö ovat olleet viimeisten vuosikymmenien aikana monien muutoksien keskellä: olemme siirtyneet YYA-ajasta EU-aikaan. Samalla myös virkamiehen työ ja valtionhallinnon johtaminen ovat muuttuneet.

  • Ovatko motiivit virkamiesuralle samat kuin 40 vuotta sitten?
  • Mitkä ovat virkamiehen keskeiset osaamiset?
  • Mikä on Suomen paikka muuttuvassa maailmassa tai EU:n paikka suomalaisessa hallinnossa?

Muun muassa näihin teemoihin johdattelee ja keskustelua alustaa pitkän hallintouran tehnyt HAUSin kehitysjohtaja, FT Ari Sihvola.

AriSihvola3

Arin ura alkoi ulkoasiainhallinnon palveluksessa nuorena virkamiehenä 1970-luvulla. Ari on ollut kautta vuosien keskeisesti vaikuttamassa virkamiesten osaamisen kehittämiseen muun muassa EU-asioissa ja johtamisessa niin Suomessa, Euroopan komissiossa Brysselissä kuin ympäri maailmaa. Anekdooteistaan ja värikkäistä tositarinoistaan tunnettu Ari tarkastelee hallintoa analyyttisen kriittisellä, mutta samalla lempeän ymmärtävällä otteella.

Historiallinen perspektiivi, katse tiukasti tulevaisuudessa

HAUS Studia Generalian tavoitteena on antaa paitsi historiallista perspektiiviä nykypäivään, myös suunnata katsetta tulevaan ja siihen, mitä suomalainen virkamies ja hallinto voivat olla. Samalla käydään läpi myös millainen toimija Suomi on EU:ssa ja miltä suomalainen hallinto-osaaminen näyttää kansainvälisestä perspektiivistä.

HAUS Studia Generalia on rakennettu kolmen osan (15.11., 29.11., 31.1.2019) kokonaisuudeksi, mutta olet tervetullut osallistumaan myös yksittäisiin osioihin. Tilaisuus on luonteeltaan keskusteleva ja toivommekin vilkasta vuorovaikutusta, innostuminenkin on sallittu!

Juuri Sinä olet tervetullut mukaan

Tilaisuus on suunnattu niin nuoremmille (iältään tai virkavuosiltaan) virkamiehille kuin jo enemmän virkavuosia taakseen keränneille konkareille hallinnonalasta ja työtehtävästä riippumatta.

Ilmoittaudu heti - paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä

Jokaiseen tilaisuuteen mahtuu enintään 30 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarjolla on viiniä ja pientä iltapalaa. Tilaisuus on maksuton. Jos ilmoittautunut ei saavu paikalle, veloitamme järjestelykuluina 30 €.

Pääset ilmoittautumaan tilaisuuksiin verkkosivujemme kautta. Suorat linkit ovat myös kunkin tilaisuuden kohdalla ohessa.

Tilaisuudet järjestetään HAUSin uusissa toimitiloissa, Yliopistonkatu 5, 5. krs (Helsinki).

Lämpimästi tervetuloa!

Viestintäpäällikkö Janina Himberg, janina.himberg@haus.fi, p. 040 509 5636
Kehitysjohtaja Ari Sihvola, ari.sihvola@haus.fi, p. 040 841 8284

Studia Generalia I

Torstai 15.11.2018 klo 16.30-18.00: Mallit muuttuvat, virkamiehet pysyvät

HAUS Studia Generalian avausosassa käsitellään ensimmäisenä teemana motiiveja virkamiesuralle. Mikä sai nuoren Arin aikoinaan hakeutumaan valtion virkamieheksi? Tuhansia virkamiehiä uransa aikana kouluttanut Ari avaa paitsi omaa, niin myös muiden virkamiesten sielunmaisemaa ja kertoo, millaisia virkamiehiä Suomessa on.

Toinen teema on osaamisen kehittäminen. Miten paljon koulutus vaikuttaa virkamiesuraan? Miten työssä voi oppia uusia asioita? Miten virkamies voi pitää osaamisensa ajan tasalla? Miten valtion yhteisten osaamisten määrittely ja virkamiesten systemaattinen osaamisen kehittäminen tukee työtä paitsi henkilökohtaisella tasolla, koituu myös veronmaksajan parhaaksi?

Kolmantena teemana ensimmäisessä illassa keskustellaan johtajuudesta: miltä näytti normiohjauksesta tulosohjaukseen siirtyminen? Miten New Public Managementin teesit vaikuttivat johtamiseen ja miltä näyttää tämän päivän rohkea johtaminen valtiolla?

Ilmoittaudu mukaan ykkösosaan täällä.

Studia Generalia II

Torstai 29.11.2018 klo 16.30 – 18.00: Go West - Moskovan varjoista Brysselin valoihin

Toinen HAUS Studia Generalia -osa on suunniteltu aktivoimaan ajattelua erityisesti lähestyvää EU-puheenjohtajuuskautta ajatellen. Ari vie osallistujat (lyhyelle) aikamatkalle, miten Eurooppaa opiskeltiin hallinnossa ”silloin ennen” ja miten suomalaiset virkamiehet saatiin EU-kelpoisiksi. Illan aikana käydään läpi millaisia opetuksia Eurooppa-yhteistyöstä jäi käteen ja miten murrettiin Ansiot ratkaisevat -politiikkaa ja aktivoitiin suomalaisia EU-virkamiehiä.

Toisen osan aikana selviää myös miltä hallinnossa näytti ennen Suomen ensimmäistä EU-puheenjohtajuuskautta ja mikä tilanne on nyt, kun kolmas vastuukausi on alkamaisillaan.

Ilmoittaudu mukaan kakkososaan täällä.
 

Studia Generalia III

Torstai 31.1.2019 klo 16.30-18.00: Suomi: tuomari, lääkäri vai opettaja?

HAUS Studia Generalian päätösosa vie meidät vielä Brysseliäkin edemmäs maailmalle. Ari on ollut mukana suomalaisen hallinnon vientityössä monenlaisissa projekteissa. Vuosien aikana suomalaisia oppeja ja ansiokasta hallinto-osaamista on viety HAUS Internationalin kautta muun muassa Guangzhouhun, Pristinaan, Bukarestiin, Sarajevoon, Podgoricaan, Ankaraan, Lusakaan, Windhoekiin ja Guatemalaan. Mitä tästä kaikesta on jäänyt käteen, onko Suomi saanut aikaan kestävää kehitystä vai haetaanko kehittämishankkeissa pikavoittoja?

Menestyksekäs kansainvälinen yhteistyö edellyttää pohtimista, onko suomalainen hallinto ja virkamieseetos entisellään. Suomi on noteerattu korkealle korruption vastaisessa taistelussa, mutta olisiko meidän tarpeellista pohtia myös oman hallintomme eettistä perustaa? Mitkä ovat tämän päivän virkamiehen arvot?

Kolmannen osan viimeistelee Sihvolan tilinpäätös: mikä on vienyt miestä työuralla eteenpäin ja mistä suomalainen virkamies voi ammentaa uskoa tulevaan.

Ilmoittaudu mukaan kolmososaan tääl.

 

| Categories: HAUS, Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (524) | Return

Post a Comment