18

Mari Blomqvist: Mistä valmentavassa johtamisotteessa on kyse?

posted on

david-iskander-59911...

Viime vuosina työelämässä on korostettu tarvetta valmentavalle johtamisotteelle. Mistä kyseissä johtamisotteessa lopulta onkaan kyse? Ja miksi se tarjoaa uusia näkökulmia ja ratkaisuja moneen tilanteeseen työpaikoilla?

Valmentavan johtamisen tausta on urheilussa. Mitä tapahtuu, kun valmentaja luotsaa joukkueen voittoon? Valmentaja ohjaa, kannustaa ja uskoo pelaajiinsa - ja kaikki tämä valmentajan itse käymättä kertaakaan pelikentällä. Sitä on myös valmentava ote työpaikalla. Se on tavoitteellisen vuorovaikutuksen ja ratkaisukeskeisyyden hyödyntämistä johtamistilanteissa, jotta työpaikan tähtipelaajat eli työntekijät onnistuvat työssään ja tavoitteissaan. Samalla tavoin kuin valmentaja johtaa peliä kentän laidalta, myös esimies voi johtaa toimintaa ilman että kaikki on valmiiksi pureskeltua ja ylhäältä päin johdettua. Yleensä se saa ihmiset kukoistamaan, sillä ratkaisujen löytäminen itse on voimaannuttavaa!

Valmentava ote hyödyntää vuorovaikutuksen peruspilareita ja ratkaisukeskeistä ajattelua

Kuunteleminen on vuorovaikutuksen ensimmäinen peruspilari. Vain kuuntelemalla voit saada tietää, mitä toinen ihminen ajattelee ja tuntee. Ja vasta kun tiedät toisen ihmisen ajattelusta ja tunteista jotain, voit kiinnostua hänestä, ymmärtää häntä ja hänen tarkoitusperiään. Tämän jälkeen voit myös halutessasi vaikuttaa toisen ajatteluun. Ja sitähän vuorovaikutus on, vuorotellen vaikuttamista.

Kysyminen on vuorovaikutuksen toinen peruspilari. Luontaisesti utelias kyselee koko ajan, koska hän haluaa tyydyttää tiedonjanoansa. Valmentavassa otteessa kysymistä ei tehdä oman uteliaisuuden tyydyttämiseksi, vaan auttaaksemme toista ihmistä ajattelemaan selkeämmin. Ihmisen ajattelu kulkee pääosin samoja ratoja ja ongelmiin löytyy tyypillisesti samoja ratkaisuja kuin ennenkin.  Kysymys on työkalu, jonka avulla saat toisen ihminen ajatteluun vauhtia ja suuntaa. Se avaa ajatteluun ovia, joita ei muuten tulisi avanneeksi.

Kun nämä kaksi vuorovaikutuksen peruspilaria yhdistetään tavoitteelliseen toimintaan, päästään valmentavan johtamisen ytimeen. Valmentavassa johtamisotteessa pyritään saamaan toinen ihminen löytämään ratkaisuja, jotka vievät häntä tai koko työyhteisöä kohti tavoitetta.

Valmentava ote kaikkien työkaluksi

Monesti ajatellaan, että johtaminen kuuluu vain esimiehille. Todellisuudessa johtamista tarvitaan kaikessa tavoitteellisessa toiminnassa. Lähimmän johtamisen kohteen jokainen löytää itsestään, mutta jos toiminnassa on mukana yhtä useampia henkilöitä, yhdessä tekemiseen tarvitaan johtajuutta. Siksi valmentava johtamisote on esimiesten lisäksi toimiva kaikille työntekijöille.  

Kaikilla ihmisillä on kykyjä valmentavaan johtamiseen, ja harjoittelun avulla avautuu aina vain uusia mahdollisuuksia hyödyntää valmentajuutta eri tilanteissa. HAUS:n Valmentava johtaminen muutoksessa -kurssilla ymmärrät kyseisen johtamisotteen taustoja sekä saat konkreettisia työvälineitä valmentavan otteen toteuttamiseen. Kurssilla tehdään paljon harjoituksia, jotta kuunteleva ja kysyvä vuorovaikutus tulisi luonnolliseksi osaksi osallistujien arkea. Kurssin keskeiset teemat ovat:

1. Mikä ihmisiä motivoi?

2. Vuorovaikutus ja tunnetaidot työyhteisön voimavarana

3. Oppimista, kehittymistä ja itseohjautuvuutta tukevan organisaatiokulttuurin luominen
 

Mari7-212x300

Mari Blomqvist
Coach ja valmentaja KM Mari Blomqvist on vuodesta 1996 lähtien toiminut mm. työelämän tutkijana, sisäisenä henkilöstönkehittäjänä, konsulttina ja viime vuodet valmennusyrittäjänä. Mari on sertifioitu Results Coach.


Aiheeseen liittyvää koulutusta

Valmentava johtaminen muutoksessa 20.11.2018 - 13.2.2019

Tavoite ja hyödyt

Tällä kurssilla opit hyödyntämään valmentavaa johtamisotetta niissä johtamistilanteissa, mihin se erityisesti sopii. Opit myös erottamaan ne tilanteet, joissa jokin muu johtamistapa tuottaa paremman tuloksen.

Kurssiin sisältyy henkilökohtaisten motivaatiotekijöiden arviointi WOPI-menetelmällä.

Kenelle kurssi soveltuu

Kurssi on suunniteltu asiantuntijoille ja esimiehille, kaikille niille, jotka haluavat saada itsensä ja ympärillään olevat ihmiset löytämään ratkaisuja, hyödyntämään kykyjään ja onnistumaan työssään.

Ilmoittaudu 13.11.2018 mennessä - henkilökohtainen muutosprosessisi alkaa tästä!

 

 

| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (566) | Return

Post a Comment