17

Kaisa Fahllund: IPR, aineettomat oikeudet, immateriaalioikeudet ja tekijänoikeudet – mistä oikein puhutaan ja miksi virkamiehen pitäisi olla niistä kiinnostunut?  

posted on

cytonn-photography-6...

 

Aineeton varallisuus, aineettomat oikeudet, immateriaalioikeudet, teollis- ja tekijänoikeudet, IPR, käyttöoikeudet… Kun hankintasopimusten yhteydessä puhutaan edellä mainituista tai jostakin niistä, niin mistä oikeastaan on kyse?

Immateriaalioikeuksiin ja käyttöoikeuksiin on otettava kantaa niin tutkimus- ja kehityssopimuksissa kuin ICT-hankinnoissakin, mutta myös monenlaista asiantuntijapalvelua hankittaessa.

Vaikka puheen tasolla usein ollaan vaatimassa ”IPR:iä”, niin todellisuudessa useimmiten on kyse hankintayksikön ja mahdollisesti sen asiakkaiden käytön turvaavien käyttöoikeuksien hankinnasta.

Miksi riittävien käyttöoikeuksien varaaminen sopimuksessa on tärkeää? Ja miksi toimittajan pitäisi ottaa osaltaan vastuuta muiden osapuolten immateriaalioikeuksien loukkaamattomuudesta/loukkauksista?

Ensinnäkin siksi, että hankintayksikön oma ja sen asiakkaiden oikeus käyttää sopimuksen tarkoittamia suoritteita turvataan, mutta myös siksi, ettei hankintayksikkö loukkaa toimittajan tai muiden osapuolten immateriaalioikeuksia – tai että edes kustannukset tahattomasta loukkauksesta jäävät viime kädessä toimittajan kannettaviksi. On hyvä tiedostaa, että immateriaalioikeudet ovat vakava asia; niiden tahatonkin loukkaus voi johtaa sekä käytön kieltämiseen että taloudellisiin seuraamuksiin.

Lokakuussa pidettävässä puolen päivän tehokoulutuksessa käydään käytännönläheisesti läpi ne asiat, jotka jokaisen hankinnoissa mukana olevan virkamiehen todella tulisi tietää immateriaalioikeuksista

Kaisa Fahllund, Berggren Oy


Aiheeseen liittyvää koulutusta:

IPR:n lyhyt oppimäärä -mitä jokaisen virkamiehen pitäisi tietää immateriaalioikeuksista 24.10.2018  

Ilmoittaudu koulutukseen 10.10. mennessä. 

 

Kouluttajana toimii Kaisa Fahllund, joka on sopimusjuridiikan ja riitojen ratkaisun kokenut ammattilainen. Hän on erityisesti keskittynyt ICT-projekti- ja palvelusopimuksiin sekä IPR-lisenssisopimuksiin ja erilaisiin R&D-sopimuksiin. Kaisa on toiminut myös Hansel Oy:ssa johtavana lakimiehenä, joten valtion hankinta-asiat ovat hänelle erittäin tuttuja.

 

Kuva: Cytonn Photography on Unsplash

| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (478) | Return

Post a Comment