16

Itseilmaisua valokuvien avulla - VALTIO-JOKOssa valokuvatyöpajat ovat olleet käytössä jo usean vuoden ajan

posted on

Itsensä ilmaiseminen voi joskus olla vaikeaa. Tunnetaidoissa itsensä ilmaiseminen on yksi keskeinen kyky itsetuntemuksen, ihmissuhteiden solmimisen, päätöksenteon ja stressin hallinnan lisäksi.

Itsensä ilmaiseminen lähtee omien tunteiden ilmaisemisesta silloin, kun tunteella on merkitystä viestin perille saamisessa. Asian tärkeydestä huolimatta tunteiden sanoittaminen ei onnistu kaikilta yhtä helposti. Hyvään itseilmaisuun kuuluu myös assertiivisuus eli kyky sanoa sanottavansa jämäkästi ja samalla vastavuoroisesti toisille tilaa antaen. Lisäksi itseilmaisua tukee kyky olla itsenäinen ja sopivassa määrin tunneriippumaton sen suhteen mitä ja miten muut itseään ilmaisevat.

Aika usein on tilanteita, ettei sopivia sanoja itsensä ilmaisuun löydy. Silloin on hyvä ottaa avuksi kuvallinen ilmaisu. VALTIO-JOKOlla olemme jo neljän ohjelman ajan kehittäneet yhdessä valokuvataiteilija Nanna Hännisen kanssa kuvallista ilmaistua esimiehen ja alaisten välisessä vuorovaikutuksessa siitä, millaista on hyvä johtaminen.

rawpixel-570904-unsp...
Photo by rawpixel on Unsplash

Kolmen askeleen kautta kohti parempaa vuorovaikutusta – valokuvametodista on moneksi

Valokuvatyöpaja on kolmivaiheinen prosessi, jossa esimiehet ensin keskenään hakevat ilmaisua sekä kuvien että sanojen kautta sille, millaista heidän mielestään hyvä johtaminen. Välineeksi riittää käynnykkäkamera ja mikä tahansa ympäristö. Kameralla napsitaan kuvia kohteista, jotka kuvaajan mielestä ilmaisevat jollain tavalla hyvää johtamista. Työpajassa jokainen esittelee kuviaan, mutta ei heti kerro mitä kuva hänen mielestään ilmaisee, vaan pyytääkin kollegoitaan tulkitsemaan kuvaa. Lopuksi myös kuvan ottaja kertoo oman näkemyksensä.
 

june-liu-629433-unsp...
Photo by June Liu on Unsplash

Toisessa vaiheessa esimies pohtii kuvien avulla, millainen johtaja hän haluaisi olla ja omasta mielestään on. Sen jälkeen hän pyytää alaisiaan ottamaan kuvia siitä, millaisen johtajana alaiset hänet kokevat. Kuvat käydään läpi yhdessä keskustellen. Viimeisessä vaiheessa esimies asettaa tavoitteet omalle kehittymiselleen kokoamalla yhteen visuaaliseen muotoon prosessin aikana keräämänsä kuvamateriaalin.
 

daniel-hjalmarsson-2...
Photo by Daniel Hjalmarsson on Unsplash

 

Valokuvatyöpajoilla saa vaihtelua esimerkiksi 360-arviointien tekemiseen. Työpaja sopii myös strategiatyöskentelyyn tai mihin tahansa sellaiseen keskusteluun, jossa haetaan yhteistä ymmärrystä hieman mutkikkaammasta aiheesta ja jossa haasteena on, ettei sanallisen ilmaisun kautta koe saavansa itseään ilmaistuksi ja viestiä jaetuksi muiden kanssa.

Ota yhteyttä, kerron mielelläni lisää niin VALTIO-JOKO:sta kuin valokuvametodista!

 

Riitta Tihinen
koulutuspäällikkö (johtamisvalmennus)
p. 040 412 3334


VALTIO-JOKO alkaa taas elokuussa - ilmoittautuminen on nyt auki

Esittely

Kehittymällä uudistajaksi - VALTIO-JOKO on tärkeä foorumi keskijohdon, esimiesten ja johtavien asiantuntijoiden keskinäiseen keskusteluun ja valtionhallinnon ajankohtaisten muutostrendien tutkiskeluun yli hallinnonalojen.

Se sopii yhtälailla perustaitojen kehittämiseen kuin myös kokeneemman johtajan tietojen päivittämiseen. VALTIO-JOKO täyttää tänä vuolla 34 vuotta ja tietää, että jatkuva oppiminen ja uudistuminen on se tapa jolla menestytään vielä seuraavat 30 vuotta.

Tavoite ja hyödyt

Koulutusohjelman tavoitteena on kehittää johtamisosaamista kokonaisvaltaisesti ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden.

• kehität henkilökohtaisia valmiuksiasi toimia vaativissa johtamistehtävissä valtiolla
• voit luottamuksellisesti keskustella työhösi liittyvistä kysymyksistä kollegoiden kanssa
• saat tukea oman organisaatiosi kehittämiseen
• saat tietoa ajankohtaisista teemoista ja välineitä organisaatiosi toiminnan ohjaamiseen
• saat palautetta johtamisestasi

• VALTIO-JOKOn käytyäsi voit suorittaa HAUSissa johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET)

Kenelle kurssi soveltuu

- Keskijohto, esimiehet ja johtavat asiantuntijat
- Kaikille, joilla on jo jonkin verran esimies- tai johtamiskokemusta
- Pidempään johtajana toimineille
- VALTIO-VIRE -kurssin käyneille

Lue lisää VALTIO-JOKO 58:sta ja ilmoittaudu verkkosivuillamme (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

 

| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (931) | Return

Post a Comment