27

Valtion taloushallintopäivä - älykkään ja muuttuvan taloushallinnon haasteet ja mahdollisuudet

posted on

HAUS järjesti yhteistyössä valtiovarainministeriön ja Valtiokonttorin kanssa Valtion taloushallintopäivän 16.11.2017. Ajankohtaiset teemat, kuten digitalisaatio, automatisointi ja sähköistyminen sekä tiedolla johtaminen ovat myös osa julkishallinnon taloushallintoa. Tapahtuma keräsikin Finlandia-talolle tänä vuonna reilut 160 valtion taloushallinnon asiantuntijaa.

20171116_130233

Päivän avauspuheenvuoron piti talouspolitiikan koordinaattori Sami Yläoutinen valtiovarainministeriöstä. Pitkä taantuma on vihdoin jäänyt taakse, mutta talouden rakenteelliset ongelmat pitävät julkisen talouden silti alijäämäisenä ja velan kasvu on ollut voimakasta. Yläoutinen korosti myös riskiä, että korkotason normalisoituessa nykyiseltä alhaiselta tasolta valtion alijäämä kasvaa voimakkaasti.

Toimintaympäristö digitalisoituu

Toimintaympäristö, odotukset ja virkamiestyö uudistuvat voimakkaasti ja se luo vaateita myös tarkastustoiminnan muutoksille. Pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Valtiontalouden tarkastusvirastosta muistutti, että tällä hetkellä sekä virkamiehiltä että päättäjiltä odotetaan keskinäisten yhteistyötapojen muutosta ja siihen tarvitaan erityisesti dialogia. Myös VTV:n henkilöstöön kohdistuu muutospaineita ja Yli-Viikarin mukaan toimintaa pyritään viemään yksityiskohdista enemmän kohti isoa kokonaiskuvaa. Lisäksi panostetaan vuorovaikutteisempaan asiakastyöhön. Yli-Viikari uskoo, että digitalisaatio osana tätä muutosta mahdollistaa tarkastustyön tehostamisen ja laadullisen kehittämisen.

20171116_094815

Sisäisellä tarkastuksella on keskeinen rooli johdon tukemisessa sen ohjaus- ja valvontatehtävässä. Digitalisaation edistämä kestävä tuottavuuden nousu on mahdollista vain uuden johtajuuden kautta. Riskienhallinnasta on siirryttävä epävarmuuksien hallintaan, painotti toiminnanjohtaja Jani Heikkala Sisäiset tarkastajat ry:stä.

Robotiikka kehittyy jatkuvasti ja valtaa alaa myös taloushallinnossa. Kehityspäällikkö Eija Mikkonen Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta Palkeista valotti robotiikan osaa taloushallinnossa. Tuotantoprosessien automatisointi on käynnissä ja se vaikuttaa myös työkulttuuriin ja työtehtävien muuttumiseen. Automatisointi ei ole IT-projekti, vaan vaatii prosessien muutosta. Mikkonen myös kertoi, että koneoppimista ja tekoälyn hyödyntämistä suunnitellaan ja sitä lähdetään selvittämään ensi vuonna.

Sähköiset palvelut osana taloushallintoa

Valtionhallinnossa on paljon automatisointia edistäviä hankkeita käynnissä, kuten esimerkiksi Suomi.fi-maksujen käyttöönotto. Suomi.fi-palvelusta kertoi maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen Valtiokonttorista.  Tämä verkkomaksamisen kokoamis- ja hallinnointipalvelu mahdollistaa turvallisen verkkomaksaminen viranomaisen omassa asiointipalvelussa.

eKuitti-hankkeen tavoitteena taas on nousta suomalaisen alustatalouden vientituotteeksi, visioi hankejohtaja Markku Örn Taloushallintoliitosta. Kyseessä on kaksisuuntainen kuitti, joka mahdollistaa lisätietojen välittämisen tuotteesta asiakkaalle ja vastaavasti esimerkiksi asiakastiedon keräämisen

Erityisasiantuntija Jani Heikkinen valtiovarainministeriöstä kertoi, että valtiovarainministeriö on asettamassa Taloushallinnon automaation ja raportoinnin kehittämisen koordinaatioryhmää, joka toimii kehittämishankkeiden yhteistoimintaverkostona. Koordinaatioryhmä tunnistaa automaattisen taloushallinnon ja -raportoinnin sääntelytarpeita ja -esteitä ja tekee ehdotuksia sääntelymuutoksiksi.

Apulaisjohtaja Olli Ahonen Valtiokonttorista kertoi, että data-analytiikalla tavoitellaan parempaa päätöksenteon laatua ja vaikuttavuutta. Konsernitoimijoiden yhteistä analysointi- ja raportointipalvelua on toteutettu sekä toimeksiantoina että jatkuvina palveluina. Tarkoituksena on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkihankintoja.fi-palvelu avattiin syksyllä.

Kiitämme kaikkia taloushallintopäivään osallistuneita, tervetuloa mukaan myös ensi vuonna!

HAUSin taloushallinnon tulevat koulutukset löydät koulutushaustamme. Lisätietoja palvelutarjonnasta (avoimet kurssit, organisaatiokohtaiset tilauskoulutukset) antaa koulutuspäällikkö Jussi Sihvonen, p.0207 180 220

Voit tilata taloushallinnon uutiskirjeen tästä.

Teksti ja kuvat: koulutussuunnittelija Katja Valtonen

 

 

| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (1205) | Return

Post a Comment