02

Anneli Temmes: Positiivista viestintää hallinnosta

posted on

Johtaminen on viestintää ja viestintä on johtamista. Tämä totuus tuli esille useampia kertoja valtiovarainministeriön Johdon foorumin syyskuun lopulla järjestämässä paneeli- ja keskustelutilaisuudessa, jossa valtionhallinnon johto tapasi viestinnän huippuammattilaisia.

Kysymyksiä ja pohdintaa

Valtionhallinnon johtajat nostivat esille kysymyksiä sekä myös omia kokemuksiaan viestinnän haasteista.  Keskustelua käytiin siitä mitä ja miten viestitään, jotta viestit saadaan perille.  Panelistit painottivat asiallisuutta ja rehellisyyttä.  Hyviä tarinoita peräänkuulutettiin.  Korostettiin, ettei viestiessä myöskään tunnetta pidä pelätä.  Kysyttiin siitä kenen pitäisi milloinkin viestiä ja tulla yleisön eteen.  Tässä korostettiin toisaalta johdonmukaisuutta mutta myös tilanneherkkyyttä. 

Eikö hallinto kiinnosta?

Käytiin keskustelua siitä, kiinnostavatko hallinnon uutiset ylipäätään suurempaa yleisöä.  Vai onko lähtöoletuksena, että hallinnon uutiset huomataan ja niihin reagoidaan ainoastaan silloin, kun jotain kielteistä tuodaan mediassa esille?  Jos mitään ei kuulu, niin kaikki hyvin.

Hallinnossa tapahtuu koko ajan asioita, joita myös median toivoisi voimakkaammin nostavan esille: laajat kehittämishankkeet, uudet ratkaisut eri puolilla valtionhallintoa, kansalaisten osallistaminen, virkamiestemme huippuosaamiset.  Emme ehkä osaa nostaa näitä asioita tarpeeksi vetovoimaisesti esille.  Lienee osittain sitä meille niin tunnusomaista vaatimattomuutta. 

Maailmalla Suomen hallinto huippua

Silloin kun maailmalla näkee uutisointia tai viestiä Suomen hallinnosta, niin sen sävy on poikkeuksetta positiivista, yleensä kiittävää.  Painotetaan suomalaisen hallinnon tehokkuutta, avoimuutta, virkamiestemme osaamista, kansalaisten luottamusta hallintoon.  Näitä viestejä toivoisi suomalaisessakin mediassa näkyvän useammin.  Positiivisiin kansainvälisiin viesteihin löytyy monia selityksiä, joista ulkoasiainministeriön maakuvatyöllä ja suurlähetystöjemme panoksella on varmasti suuri merkitys.

Lisäksi haluan korostaa sitä työtä, jota monet suomalaiset virkamiehet tekevät ammattiinsa liittyvillä kansainvälisillä foorumeilla ja verkostoissaan sekä myös monissa kehittämishankkeissa kuten EU:n Twinningissä.

HAUS positiivisen viestin viejänä

HAUS haluaa osaltaan toimia positiivisen viestinnän edistäjänä sekä kotimaassa että maailmalla.  Korostamme hyvän viestinnän merkitystä koulutuksissamme ja katson, että myös näissä voisimme yhdessä löytää entistä parempia ratkaisuja myös positiivisten hallinnon uutisten kehittämiseksi ja läpisaamiseksi.

Kansainvälisten hankkeiden kautta haluamme myös jatkossa olla HAUS-lähettiläinä viestimässä suomalaisesta hallinnosta ja virkamiestemme osaamisesta.  On mahtava tunne käydä hankehaastattelussa ja huomata kuinka helppoa itse asiassa positiivisten viestien välittäminen maailmalla onkaan silloin, kun itse olemme innostuneita ja tiedämme, että myymme maailman parasta julkisen hallinnon osaamista!

 

3651

Anneli Temmes

toimitusjohtaja

| Categories: HAUS, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (1495) | Return

Post a Comment