17

Mustonen Moldovassa – miltä kv-hankkeen alku näyttää RTA:n silmin?

posted on

Syyskuun alussa, kun pitkään valmisteltu hanke Moldovan tilintarkastustuomioistuimessa vihdoin käynnistyi ja olin matkalla kohti Moldovan pääkaupunkia Chisinauta, päässä pyöri monenlaisia ajatuksia. Toki hanketta valmisteltaessa olin käynyt Chisnaussa useamman kerran, mutta nuo matkat olivat olleet työn täyteisiä, eikä kaupunkiin tai kaupunkilaisiin tutustumiseen ollut jäänyt liiemmälti aikaa.

 

EskoMustonen_HAUSUutiset42014


Jo valmisteluvaiheessa oli käynyt hyvin ilmi se, että hankkeellemme on asetettu suuria toiveita ja sitä on odotettu. Hankkeen aloitusseminaari pidettiin kaksi päivää sen jälkeen kun hanke oli virallisesti käynnistynyt. Tämä poikkeuksellisen nopea aikataulu kertoo osaltaan moldovalaisen edunsaajan sitoutumisesta ja halusta saada nopeasti tuloksia. Tämä on tietysti hankkeen kannalta loistava lähtökohta ja asettaa kovia odotuksia Moldovassa vieraileville asiantuntijoille ja myös pienelle projektitoimistollemme.

Ensimmäisiä tehtäviä olikin hyvän tiimin kokoaminen projektitoimistoon. Rekrytointiprosessin tiukka aikataulu ja hakijoiden suuri lukumäärä hieman huolestuttivat, mutta kun valintavaiheeseen päästiin, selvää oli, että käsissä oli positiivinen ongelma. Hakijat olivat pääasiassa hyvin koulutettuja ja kielitaitoisia, heillä oli kokemusta kv. tehtävistä ja oli myös selvää, että lähes kaikki hakijat olivat motivoituneita ja tosissaan liikkeellä. Parin kuukauden kokemuksen perusteella voin sanoa, että rekrytoinneissa onnistuttiin. Projektitoimiston assistentti Veronica Malancea ja kieliassitentti Olesea Roibu ovat ottaneet tehtävät nopeasti haltuun ja uskallan sanoa, että projektitoimistossa palvelut pelaavat, oli sitten kyseessä asiantuntijoiden avustaminen tai yhteistyön hoitaminen moldovalaisten kollegojen kanssa.

Projektitoimiston arki on mielenkiintoista. RTAna voin erinomaisen tiimin kanssa keskittyä tämän hankkeen läpiviemiseen, siihen liittyvien sisällöllisten asioiden suunnitteluun, projektiin liittyvän yhteistyön hoitamiseen ja muihin esiin tuleviin asioihin. Oman mausteensa työskentelyyn tuo se, että hanke toteutetaan yhdessä espanjalaisten asiantuntijoiden kanssa. Eroja työkulttuurissa tai työtavoissa ei voi olla huomaamatta, mutta hienoa on myös havaita, että näistä eroista huolimatta, tai ehkä niiden innoittamina, asiantuntijat ovat poikkeuksetta olleet innostuneita hankkeesta ja valmiita tarttumaan haasteisiin.

IMG_7172

Projektitoimiston käynnistämisen ja hankesuunnittelun ohella on minulla tietysti ollut Chisinaussa yhtä ja toista pikku puuhaa. Asettautuminen Chisinauhun on ollut mielenkiinoista, vaikkakin aina silloin tällöin vaatinut kärsivällisyyttä. Romanian kielen taitoni ovat vaatimattomat, ja kun monissa tapauksissa yhteisen kielen löytäminen on vaatinut ponnisteluja. Tästäkin huolimatta ratkaisevan tärkeää kotoutumisessa on kuitenkin ollut moldovalaisten ystävällisyys, avuliaisuus ja vieraanvaraisuus.

Nämä ominaisuudet ovat olleet silmäänpistäviä ensivierailusta lähtien, mutta käsitys on vain vahvistunut Chisinaussa vietettyjen kuukausien jälkeen. Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista, mutta menitpä minne tahansa tai tapasitpa ketä hyvänsä varmaa on, että vastaanotto on sydämellinen ja eikä kotiin tarvitse lähteä tyhjin vatsoin. Kotiutumista edesauttoi myös Chisinaun lämmin ja aurinkoinen syksy, lämpötilat olivat kesäisiä aina lokakuun puoleenväliin asti.”

Esko Mustonen

Resident Twinning Adviser (RTA)
”Consolidation and strengthening the external public audit in the Republic of Moldova”

| Categories: HAUS, Asiantuntija | Tags: | View Count: (5084) | Return

Post a Comment