04

Siltanen Sambiassa: Havaintoja työstä ja elämästä Afrikan sydämessä

posted on

Vihreä metropoli

Saavuimme vaimoni kanssa Lusakaan tammikuun alussa aloittaaksemme 2,5 vuoden jakson Sambian vihreässä pääkaupungissa. Minulle matka pimeine tienvarsineen lentokentältä hotellin oli hankematkoilta tuttu, mutta siippani oli Saharan eteläpuolella ensimmäistä kertaa. Hän ihmettelikin, että ”koskas me oikein saavutaan kaupunkiin”. Kun pikkubussi kurvasi hotellin pihaan, totesin, että siinähän me ajoimme koko ajan keskellä metropolia. Tuo matka kuvaakin hyvin Lusakaa, sillä tämä kaupunki on yhtä puistoa: miellyttävä kaupunki mataline rakennuksineen ei välttämättä muistutakaan pääkaupunkia. Kaksikerroksinen toimistorakennuksemmekin hädin tuskin näkyy puiden välistä tielle asti.

                                                 Toimistorakennus on uusi ja ollut noin vuoden verran käytössä.

Twinningillä tuloksia

Twinning on HAUSille tuttu tapa toimia monista EU-rahoitteisista hankkeista. Sambian twinning-hankkeessa toimimme osana Suomen virallista kahdenvälistä kehitysyhteistyötä. Tuemme Sambiassa julkisten hankintojen viraston kehittämistä koulutuksen, konsultoinnin ja opintomatkojen avulla. Hanke on osa Suomen tukea hyvälle hallinnolle ja demokratiakehitykselle, onhan Suomella paljon annettavaa näillä alueilla.

Hankkeessa keskitymme parantamaan johtamista ja henkilöstöhallintoa sekä viestintää. Nämä ovat HAUSin kotimaantoiminnankin kannalta tärkeitä osa-alueita. Tuemme koulutuksella myös sähköisten hankintajärjestelmien kehittämistä, täydentäen Maailmanpankin toteuttamaa Public Finance Management Reform Program ohjelmaa, jota Suomi myös rahoittaa. Käytämme ulkoasiainministeriön uusimpia hankeohjeistuksia ja suunnitteluvaiheessa saimme kiitosta erityisesti riskianalyysistämme.

Hanke avattiin virallisesti maaliskuussa

Pidimme Kick off -tilaisuuden maaliskuun alussa. Nyt ohjausryhmämme on jo hyväksynyt ensimmäisen vuoden työsuunnitelman, jonka toteutus on hyvässä vauhdissa. Kaikki päätetään yhdessä osaavien paikallisten virkamiesten kanssa. Työ sambialaisten kollegoiden kanssa on mukavaa, eivätkä päivät ole tylsiä. Yritän suostua yllättäviinkin pyyntöihin, koska joustavuus on täällä hyve. Liikenteessäkin punainen valo on mielenkiintoinen kuriositeetti, joka ohitetaan samanlaisella joustavuudella.

Kehitysyhteistyö on muuttumassa nopeasti lahja-avusta pitempijänteiseen yhteistyöhön, jossa yritystoiminnalla on kasvava merkitys.  Liki neljänkymmenen vuoden yhteistyöstä tämän kauniin ja kovaa vauhtia vaurastuvan maan kanssa seuraa toivottavasti taloudellistakin aktiviteettia Suomelle, joka olisi molempien maiden etu. Sambian markkinoilla on monenlaisia mahdollisuuksia, kun niitä vain osataan hyödyntää oikealla tavalla.

                                                 Johtoryhmän valmennustilaisuus joulukuussa 2014.

Työn tuloksia seuraamme yhdessä laaditun tuloskehikon ja sovittujen mittareiden avulla. Emme perustaneet erillistä projektitoimistoa vaan kytkimme kaiken toimintamme osaksi ZPPA:n strategian toteutumista. Tavoitteemme on, että virasto voisi tarjota entistä parempaa ohjeistusta, neuvontaa ja valvontaa julkisille hankinnoille, joiden arvo noussee 4,6 miljoonaan euroon vuonna 2016. Suomen suurlähetystön johtava kehitysyhteistyövirkamies Mauri Starckman asettikin avajaisseminaarin puheessaan meille selkeän tavoitteen ”So that every penny would produce more for Zambian people!”.

Hymyä riittää luonnonkauniissa maassa

Sambiassa sattuu ja tapahtuu. Vapaa-aikana huomaa parhaiten eron täkäläisen ja oman mentaliteettimme välillä. Huomenna tarkoittaa arjen tasolla joskus tulevaisuudessa, ei siis välttämättä seuraavana päivänä. Asiat vain tehdään erilailla, kaupan kassoilla on aina aikaa keskustella keskenään - isommassakin ryhmässä - vaikka pitkä jono asiakkaita odottaisi. Hymyä riittää tässä maassa. Sambialaiset ovat suurimmaksi osaksi hartaita kristittyjä ja erilaisia kirkkokuntia on paljon. On arvioitu, että maan väestöstä 95 prosenttia on kristittyjä.

                                                  Sambiassa riittää hymyä. Kuvassa Markku Siltanen ihastelemassa afrikkalaista taidetta.

Aika Sambiassa ei käy tylsäksi. Vapaa-aika kuluu Afrikan rikkaaseen luontoon tutustuessa. Uskomaton eläinmaailma ei jätä Pohjolan jäämiestäkään kylmäksi. Tohtori David Livingstonen mukaan nimetyssä kaupungissa Livingstonessa löytyy yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä: Victoria-putoukset, jotka voittavat koossa ja vesimäärässä Amerikan mantereen kilpailijansa. ”Mosi-o-Tunya” eli savu, joka jylisee, on paikallisten putouksille antama nimi. Kuvauksen osuvuuden voi vahvistaa: jos kävelee ohutta riippusiltaa naapurimaa Zimbabven puolelle, putousten nostattama sumu kastelee kulkijan likomäräksi.

Tilastot puhuvat puolestaan. Seuraavat faktat valottavat vähän Sambian ja Suomen eroja:

Talous monipuolistettava

Sambia on Suomen tapaan harvaan asuttu maa ja suurin osa väestöstä asuu kaupungeissa. Maataloudelle on ekologisesti ihanteelliset olosuhteet. Maa on ihan suotta riippuvainen ulkomaisten maatalousjalosteiden tuonnista. Riippuvuutta kaivosteollisuudesta ja erityisesti raakakuparin ailahtelevasta viennistä ja laskeneista hinnoista olisi tärkeää vähentää. Nykyinen hallitus pyrkiikin diversifioimaan Sambian taloutta kasvattamalla maatalouden, turismin, jalokiviteollisuuden ja vesivoiman osuutta kansantaloudesta. Tehokkaalla valistustyöllä on HIV-positiivisten osuus aikuisväestöstä saatu laskemaan 13,5 prosenttiin vuonna 2009 ja nyt se lienee jo sitä alhaisempi. Tämä on vaalivuosi ja 11. elokuuta mitataan nykyisen presidentin Edgar Lungun ja hänen hallituksensa suosio. Onneksi maa on edelleen – lähestyvistä vaaleista huolimatta – säilynyt hyvin rauhallisena.

 

Teksti ja kuvat:
Markku Siltanen
Chief Partnership Advisor (CPA)
Capacity Building of the Zambia Public Procurement Authority ZPPA through Institutional Twinning Partnership with HAUS Finnish Institute of Public Management| Categories: HAUS, Asiantuntija | Tags: | View Count: (6380) | Return

Post a Comment