02

Virkaura, työura, oma ura - näkökulmia kehittämiseen, kehittymiseen ja etenemiseen

posted on

Usein kuulee sanottavan, että organisaation ongelma ovat huonot tai keskinkertaiset suorittajat. Mielelläni näkisin asian toisin päin: Organisaation ongelma eivät suinkaan ole huonot tai keskinkertaiset suorittajat, koska heille meillä on mitä tarjota: valmentavaa johtamista, töiden uudelleen organisointia, esimiehen rohkaisua ja kannustusta.

Sen sijaan organisaation kannalta ongelma voivat olla erinomaiset työntekijät, jos meillä ei ole heille mitään mitä tarjota!

Näin toteaa valtionhallintoa paljon valmentanut HAUSin kehitysjohtaja Ari Sihvola.

Sihvola jatkaa, että ”jos organisaatiot vähänkään miettisivät erinomaisten työntekijöidensä mahdollisuuksia uralla kehittymiseen, ne saisivat siitä moninkertaisen hyödyn henkilöstöpolitiikalleen.”

Toimiva urasuunnittelu ei ole rakettitiedettä

Työnantaja, joka huolehtii työntekijöistään pitkin virkauraa, eikä ainoastaan rekrytointivaiheessa, toimii fiksusti. Toimivan urasuunnittelun järjestäminen ei vaadi Sihvolan mukaan työnantajalta kummoisiakaan uhrauksia.

Riittää kun järjestetään säännölliset vuotuiset palaverit työnantajan kannalta kasvukykyä osoittaneiden työntekijöiden kanssa siitä, mitä työnantaja pystyy heille tarjoamaan ja mitä he itse ovat tulevaisuudestaan ajatelleet, Sihvola pohtii.

Tämä ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, enkä ymmärrä miksi tämä valtionhallinnossa on koettu niin vaikeaksi, hän tiivistää.

Entäpä työntekijän näkökulma asiaan? Eikö sinustakin tuntuisi houkuttelevalta sellainen ajatus, että työnantaja kävisi kanssasi keskustelua siitä, mitä mahdollisuuksia sinulla olisi kehittyä tässä organisaatiossa tai jossain muussa valtionhallinnon yksikössä tai vaikkapa EU- tai kansainvälisissä tehtävissä. Eikö sinulla työntekijänä ole toiveita ja motiivia nähdä työuraasi – kaikkien vuosien jälkeen – uutena mahdollisuutena, hyppynä uusiin haasteisiin?

”Osaajien viisautta ei pidä uhrata tekoälyn alttarille!”

Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina valtionhallinto uusjärjestää toimintojaan ja ihmisten toimenkuvia, digitalisaatiotakin hyväksi käyttäen. Uudisten keskellä on olemassa vaara, että kadotetaan hyvää osaamista. Osaamista, joka on kasvanut ja jalostunut vuosia.Vaikka työprosessien virtaviivaistaminen Lean-ajattelun mukaisesti on kovassa iskussa, hyvistä työntekijöistä kiinni pitäminen on elintärkeää.

Kehittämistyöllä tulisi edesauttaa edistystä. Muutoshan saattaa muutoin olla pelkkää evoluutiota, joka ei sinänsä takaa esim. parempaa osaamista tai työn parempaa tuottavuutta.

”Virkauran, työuran ja oman uran suunnittelulla parannetaan sekä organisaation toiminnan tuloksellisuutta että työntekijän työmarkkinakelpoisuutta”, kiteyttää Sihvola.

Aiheeseen liittyvää valmennusta

Teemapäivä: Virkaura, työura, oma ura - näkökulmia kehittämiseen, kehittymiseen ja etenemiseen 5.4.

Johto, henkilöstö- ja kehittämispäälliköt tarvitsevat ymmärtämystä uran ja potentiaalin lisäarvosta johtamisessa ja avaintehtävien täyttämisessä. Potentiaalin hyödyntäminen mahdollistaa hallinto-reformien menestyksekkään toteuttamisen.

Avainresurssien löytämiseksi johto tarvitsee käytännön välineitä, tietämystä henkilöarviointimenetelmistä ja niiden hyödyntämismahdollisuuksista uran ja potentiaalien valmennuksessa. Valmentava johtaminen luo kehittymistä tukevan viitekehyksen arjen johtamistyöhön.

Teemapäivään osallistuvat voivat valintansa mukaan testata itsensä jollakin seuraavista menetelmistä (sisältyy osallistumismaksuun):

  • Hoganin persoonallisuusinventaari (HPI)
  • Hoganin kriisikäyttäytymismalli (HDS)
  • Hoganin ura-ankkurit (MVPI) (testi suomeksi, raportti englanniksi)
  • Myers-Briggs Type Indicator MBTI persoonallisuusinventaari

Lisätietoja Hoganista ja MBTI:sta.

Kouluttajat
Teemapäivän kouluttajina toimivat johdon konsultti FL Kerttu Vepsäläinen ja kehitysjohtaja FT Ari Sihvola.

Kerttu Vepsäläinen on toiminut pitkään HAUSin johdon koulutusohjelman (JOKO) vetäjänä sekä virastokohtaisten johtamisen kehittämishankkeiden ja johtoryhmien valmentajana. Hän on myös laillistettu psykologi sekä monien arviointimenetelmien ja johtamispalautteiden asiantuntija.

Ari Sihvola on työskennellyt pitkään ministeriön virkamiesvalintojen ja urasuunnittelun parissa. HAUSin kehitysjohtajana hän vastaa valtionhallinnon ylimmän johdon potentiaalin ”Tulevaisuuden johtajat” - valmennusohjelmasta. Henkilöarviointimenetelmiä hän käyttää avainresurssien (potentiaalin) urasuunnittelun ja johtamistyössä kehittymisen tukena.

Katso yksityiskohtainen ohjelma ja ilmoittaudu viimeistään 22.3. koulutushaussa.


| Categories: Koulutus, Asiantuntija, Valtionhallinto | Tags: | View Count: (6453) | Return

Post a Comment